Amenajarile la liniile de tramvai din centrul orasului scot la iveala veritabile pagini din istoria unor civilizatii care au trait in aceasta parte de tara. Numai de la inceputul anului, au fost descoperite importante vestigii, unele dintre ele datand inca din Evul Mediu. Case, morminte, arme, sunt doar cateva dintre descoperirile recente facute o data cu demararea lucrarilor de reabilitare a orasului. Si, avand in vedere ca santierul in care s-a transformat Timisoara este departe de a se inchide, este posibil ca arheologii sa mai aiba si alte surprize... Istoria Timisoarei, scoasa la suprafata In luna aprilie, o data cu inceperea sapaturilor in zona centrala a orasului, care vizeaza refacerea liniilor de tramvai, au aparut la iveala o serie de vestigii arheologice. Prima descoperire din acest sir a fost facuta de catre detinutii care lucrau la schimbarea liniilor de tramvai din Piata 700. Atunci au iesit la suprafata schelete umane ce se presupune ca apartineau "Popilor negri" (un ordin religios al Bisericii Catolice) care au trait aici in urma cu aproape trei secole.
Ulterior, au fost scoase la suprafata alte vestigii. O data cu demararea lucrarilor de modernizare a liniei de tramvai din centrul istoric al orasului, arheologii Muzeului Banatului au fost nevoiti sa opreasca lucrarile dupa ce sapaturile santierului au scos la iveala importante vestigii din veacul al IX-lea.
La doar un metru si jumatate adancime, muncitorii care lucrau la schimbarea liniilor de tramvai au descoperit constructii vechi de canalizare a cetatii din perioada ocupatiei austriece si, foarte posibil, chiar din epoca medievala. Motiv pentru care lucrarile au fost oprite pana la momentul descarcarii arheologice, mai ales ca exista "legea care spune ca orice investitie se va face obligatoriu cu obtinerea avizului de descarcare de sarcina arheologica, tocmai de aceea lucrarile se opre