Garda Financiara Cluj a controlat luna trecuta 223 de agenti economici si a descoperit 165 de cazuri de abateri de la normele legale. Din cei 1212 agenti economici verificati de-a lungul acestui an, au fost sanctionati 832. Au fost descoperite 11 cazuri de evaziune fiscala si s-au intocmit 11 dosare penale care au fost inaintate Parchetului. Dosarele au fost inaintate si la Directia Finantelor Publice pentru finalizarea controlului si stabilirea sumelor finale datorate bugetului de stat.
Comisarul-sef al Garzii Financiare, Emil Ilea, spune ca numai in ultima luna a fost descoperit “un caz de evaziune fiscala al unui producator de alcool care a prejudiciat statul cu 52 de miliarde de lei vechi.”
In luna mai au fost verificati mai multi agenti economici si s-au stabilit sanctiuni in valoare de aproape 3 miliarde de lei vechi. De-a lungul primelor 5 luni ale anului curent suma s-a ridicat la 24 de miliarde lei vechi, din care s-au incasat pana acum 11,5 miliarde de lei vechi. Amenzile s-au ridicat la 2,8 miliarde in luna mai si la 18 miliarde in primele 5 luni ale anului.
Valoarea confiscarilor s-a ridicat la 5,6 miliarde de lei in anul 2006. O alta preocupare a Garzii Financiare a fost verificarea modului in care agentii economici folosesc casele de marcat fiscale, urmarindu-se in mod special daca acestia elibereaza bonuri pentru marfurile comerciale.
Comisarii nu mai au sporuri
Lucratorii Garzii sunt inca nemultumiti, pentru ca revendicarile formulate in cursul grevei din luna mai au ramas fara rezultat. Comisarul-sef al Garzii Financiare spune ca “toate controalele noastre se desfasoara atat in zile lucratoare, cat si nelucratoare, pe durata a trei schimburi de lucru.
Pana acum comisarii aveau un spor de 25 la suta pentru timpul ne