Prezentarea raportului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pe 2005 a provocat critici la adresa organismului prezidat de presedintele Traian Basescu. Obiectiile au venit din partea opozitiei, dar si din tabara liberalilor, situatie frecventa cand a fost vorba de strategia de securitate si de activitatea serviciilor de informatii.
Tonul a fost dat de vicepresedinta Comisiei de aparare de la Senat, Norica Nicolai (PNL). Aceasta este nemultumita ca CSAT nu a reusit sa prezinte pana acum Parlamentului o viziune proprie asupra Strategiei nationale de aparare.
Parlamentarii critica raportul consilierului Medar
Nicolai vrea ca aceasta sa fie prezentata spre aprobare pana la sfarsitul anului, informeaza Mediafax. Senatorul liberal a afirmat ca strategia trebuie sa identifice atat riscurile de la adresa securitatii Romaniei, cat si masurile de reforma ale institutiilor implicate in siguranta nationala.
Printre reformele pe care Nicolai le-a cerut au fost stabilirea clara a modului in care va functiona Comunitatea Nationala de Informatii si a modului in care aceasta va coordona serviciile secrete, dar si modalitatea de control a serviciilor astfel incat sa nu fie puse in pericol drepturile si libertatile cetatenesti.
La fel de nemultumit a fost deputatul UDMR Toro Tiberiu, care a acuzat faptul ca CNI a fost infiintata fara acordul Parlamentului, institutie care ar trebui sa legifereze constituirea unor asemenea institutii.
Mai mult, CNI scapa actualmente controlului parlamentar, lucru pe care Toro il socoteste anormal. Deputatul social-democrat Marian Saniuta a cerut CSAT sa prezinte o strategie de aparare a Romaniei, nu una de securitate, care sa fie aprobata de Parlament. Alte obiectii au fost cuprinse intr-un raport comun al Comisiilor de aparare de la Camera Deputatilor si de la Senat. Acestea au fost prezentate de pr