Aurelian Craiutu, profesor de stiinte politice la Universitatea Indiana, Bloomington, surprinde publicul romanesc lansind o carte care se numeste Elogiul moderatiei. Este o carte scrisa in America, destinata publicului de acasa. Teza fundamentala a cartii este ca o constructie politica solida are nevoie de moderatie. Aceasta moderatie implica si compromisuri rezonabile, si retusari ale proiectelor in derulare, si prudenta in afirmatii si in decizii. Demonstratia lui Aurelian Craiutu sustine ca moderatia nu inseamna plicticosenie si lasitate, ea este o dreapta cumpana intre contrarii, un mod rezonabil de a face politica si de a te exprima in cetate. Are Elogiul moderatiei sansa sa modifice discursul public romanesc? Se poate ajunge la moderatie ca virtute practica? Poate moderatia sa aiba succes in Romania? in interviul nostru, realizat in redactia revistei Observator cultural, vom incerca sa raspundem la aceste intrebari si sa conturam un profil intelectual al lui Aurelian Craiutu – nascut la Suceava, format profesional in Romania si implinit in America. Cartea Elogiul moderatiei, aparuta la Editura Polirom, se lanseaza, la Bookfest, joi, 15 iunie, la ora 16.00, fiind prezentata de Mihaela Miroiu si Mihai Sora.
Chiar credeti ca puteti sa fiti luat in serios, in Romania, cind faceti „elogiul moderatiei“?
Eu stiu ca moderatia nu este o virtute la moda. Stiu ca in peisajul politic romanesc moderatia are conotatii negative. Eu fac, in carte, si elogiul compromisurilor si concesiilor. Nimic nu este mai compromitator decit un elogiu al compromisurilor rezonabile intr-un spatiu unde pasiunile si interesele sint atit de inflamate si in care gradualismul reformei din ultimii 16 ani a compromis oarecum notiunea de moderatie.
Sinteti in Romania de peste cinci saptamini. Nu simtiti ca, peste tot, e un spirit de harta, de cearta, toti cred ca au d