De 7 ori mai mult decat pretul real a ales ex-conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentara Sibiu (DSVSA) sa plateasca pentru aparatura medicala necesara laboratorului de analize. Politistii din IGPR au intrat pe "fir", incercand sa demonteze toate increngaturile care au stat in spatele organizarii licitatiei privind achizitiile publice.
Potrivit anchetatorilor, Nicolae Stefanuta, director general, Anuta Stoia, director economic, Rodica Popescu, sef laborator, si Vasile Barsan, gestionar, toti din cadrul DSVSA, sunt cercetati de Directia de Investigare a Fraudelor, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals. Concret, politistii au descoperit ca cei in cauza au aranjat o licitatie, astfel incat sa castige o firma din Bucuresti.
Desi au prezentat ofertele catre 8 societati comerciale (in realitate toate acestea apartin unei singure persoane), SC "AAS Expert Tehnology" SRL din Capitala a fost aleasa sa furnizeze materialele necesare laboratorului, incepand cu eprubete si pana la cele mai performante echipamente.
In perioada 2002 - 2004, precizeaza IGPR, prin incalcarea normelor care reglementeaza achizitiile publice, Stefanuta, Popescu si Stoia au favorizat, pentru livrarea de aparatura de laborator catre DSVSA, un grup de societati comerciale care au acelasi asociat majoritar sau persoane ce reprezinta interesele acestuia.
Surse judiciare spun ca administratorul de la SC "AAS Expert Tehnology" SRL patroneaza si alte societati care, pentru a nu bate la "ochi", sunt inregistrate pe numele unor persoane din anturaj (sofer, menajera etc.) Opt astfel de firme au participat la licitatia de la DSVSA Sibiu.
Firme fictive pe lista de oferte
Politistii au mai stabilit ca, desi aveau obligatia sa organizeze licitatii pentru achizitiona