Exista edituri mici, dar cu programe ambitioase, si aceasta ambitie poate insemna fie atacarea pozitiilor de virf ale ierarhiei editoriale, fie, mai modest (sa zicem), aceea de a scoate carti esentiale, carti despre care vorbeste toata lumea si pe care orice pasionat al unui domeniu si le doreste. Sau aceea de a promova autori romani.
O astfel de editura este Millennium Press din Satu-Mare. Pina acum, la Millennium Press au aparut: Nicola Griffith – Riul linistit (premiul Nebula, 1996), Michael Haulica – Asteptind-o pe Sara si doua antologii: Radharc (cea de-a treia antologie a grupului Kult, editor Costi Gurgu) si AtelierKult: proza fantastica (editor Michael Haulica). Iata noutatile cu care editura se prezinta la Bookfest, asa cum mi-au fost ele prezentate de Horia Nicola Ursu:
Manifestul Cyberpunk – o antologie de Bruce Sterling, traducere de Bogdan Gheorghiu. inceputul anilor ’80. O perioada de stagnare pentru literatura SF. Chiar si formele initial inovatoare ale Noului Val s-au strepezit, s-au banalizat, au devenit, la rindul lor, clisee. A venit vremea unei revolutii. Este ceea ce proclama Vincent Omniaveritas in fanzinul Cheap Truth.
1985. Revolutia a inceput. Un nou curent literar e pe cale sa se impuna. Cei care il alcatuiesc sint numiti Neuromanticii, Miscarea, grupul Mirrorshades. Tot atitea nume pentru adeptii cyberpunk-ului, care cuceresc premiu dupa premiu, sint remarcati de critica mainstream, ba chiar incep sa fie imitati pina si de cei a caror ideologie o resping.
Cumpana intre milenii. Bruce Sterling si Michael Swanwick cistiga premiul Hugo, fiecare dintre ei avind mai multe texte in selectia finala. Greg Bear si James Patrick Kelly cistiga premiul Nebula. Cryptonomicon-ul lui Neal Stephenson ocupa locuri fruntase in toate topurile de best-seller-uri. Blade Runner se bucura de un succes fulminant in versiunea p