La 60 de ani, Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, are ambitia sa devina vicepremier. Nu-l descurajeaza nici biografia sa de colaborationist al regimului predecembrist, nici virsta, nici lipsa de charisma si, cu atit mai putin, criticile venite din zona societatii civile sau din presa. Ajuns in parlament impreuna cu partidul sau de buzunar pe spezele PSD, pe care n-a ezitat sa-l tradeze de indata ce-a simtit damful puterii, Dan Voiculescu a jalonat apoi doar pentru a-si urmari propriile interese. Cartile pe care le-a jucat dupa ce s-a urcat in barca arcului de guvernamint impreuna cu pionii din partidul sau au fost insa adesea masluite. Prin Sergiu Andon, seful Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Partidul Conservator s-a opus din rasputeri reformelor propuse de Monica Macovei, prin Codrut Seres, ministrul industriei si-a aranjat ploile pe piata energiei, prin George Copos a incercat sa se apropie pe carari insidioase si ocolite de liderii Aliantei PNL-PD.
Parlamentarii conservatori sint instruiti de Dan Voiculescu cum sa voteze si ce sa spuna, iar ei accepta aceasta disciplina cazona, fara comentarii, ca parte a contractului lor cu presedintele-patron.
Pe aceasta unitate de monolit a mizat Dan Voiculescu atunci cind s-a gindit ca vrea sa fie vicepremier, fortind nota in coalitia de guvernamint. in schimbul numirii sale la virful executivului, presedintele conservator asigura votarea legilor necesare Romaniei inaintea ultimului Raport de tara, care urmeaza sa dea unda verde aderarii la Uniunea Europeana. Santajul este aproape explicit. Daca nu se accepta propulsarea sa in guvern, Dan Voiculescu este gata sa creeze o criza politica prin blocarea procesului legislativ sau chiar prin retragerea Partidului Conservator de la guvernare.
Premierul Tariceanu a acceptat, fara prea multe comentarii, ideea de a fi secondat