Microintreprinderile care produc bunuri materiale vor avea posibilitatea sa opteze, de la inceputul anului viitor, intre impozitarea cu 1,5% a cifrei de afaceri sau cu 16% a profitului. Aceasta propunere a Comisiei Buget-Finante a fost acceptata miercuri de senatori, in timpul dezbaterilor pe proiectul de lege privind modificarile Codului Fiscal.
Dupa doua zile de sedinte maraton, Comisia Buget-Finante a Senatului a ajuns la o solutie de compromis privind Codul Fiscal, menita sa ii linisteasca pe reprezentantii IMM-urilor.
La dezbateri au fost depuse initial trei amendamente pentru impozitarea intreprinderilor mici si mijlocii.
Presedintele comisiei, Varujan Vosganian a propus ca la microintreprinderi sa se mentina procentul de 3% pe cifra de afaceri, iar firmele care nu fac parte din aceasta categorie sa fie impozitate cu 16% pe profitul obtinut. Amendamentul nu a obtinut numarul de voturi necesar pentru a fi aprobat.
La rindul sau, senatorul PRM, Gheorghe Funar a propus o alta solutie si anume impozitarea pe profit cu 5% a tuturor categorilor de IMM. Nici aceasta propunerea nu starnit interesul membrilor comisiei pentru adoptare.
In timpul dezbaterilor pe tema procentelor de impozitare, senatorul PC, Silvia Ciornei a plusat printr-o propunere care prevede ca microintreprinderile care au activitate productiva sa poata opta, de la 1 ianuarie 2007, fie pentru un impozit de 1,5% pe cifra de afaceri, fie de 16% din profit.
„Am propus aceasta solutie care, la baza, a fost ideea domnului George Copos care sustinea o impozitare pe cifra de afaceri a microintreprinderilor cu 3%, dar, pe parcursul discutiilor din comisie, am schimbat si am venit cu amendamentul care a fost aprobat de colegii mei”, a explicat Ciornei.
Si presedintele comisiei, Varujan Vosganian a aprobat in final amendamentul pr