In Germania a inceput ieri campionatul mondial de fotbal. Tot in Germania, dramaturgul de origine austriaca Peter Handke a anuntat ca renunta la Premiul Heine. La Bucuresti se fac ultimele pregatiri inainte de deschiderea Salonului Cartii – Bookfest. Tot aici, un cotidian vesteste pe prima pagina „izbucnirea razboiului civil in societatea civila“ (in jurul infiintarii Agentiei de Integritate).
Cu doua seri in urma l-am vazut la televizor pe Al Gore, fostul vice-presedinte al Statelor Unite (si posibil candidat la prezidentie, in 2008), discutind cu Jay Leno noua sa cariera de cineast, dupa succesul filmului documentar An Inconvenient Truth, lansat la Festivalul Filmului Independent Sundance, in ianuarie 2006. Saptamina viitoare, in oraselul vecin Silver Spring, debuteaza, in cadrul Festivalului Silverdocs, Thomas L. Friedman, cu documentarul sau Addicted to Oil. Au oare aceste evenimente ceva in comun?
Aparent, nu. Ma intreb de ce le-am selectionat, totusi, din noianul de stiri, evenimente si intimplari ale zilei si le-am adunat la un loc, cind as fi putut sa fac o alegere dupa cu totul alte criterii si din domenii diferite de cele de mai sus? La o analiza mai atenta, constat ca selectia facuta in mod inconstient (sau subconstient) este foarte „pestrita“, incluzind culturalul, politicul, mondenul, arta si divertismentul. Undeva trebuie sa fie ascuns un principiu unificator care sa ma fi condus la aceasta selectie, o aluzie la un gind care ma preocupa si pe care incerc sa-l explicitez, analizindu-l din unghiuri diferite.
In intersectia trecuta pomenisem de postmodern si ma intrebam de ce si cui ne adresam in articolele noastre de „observatori culturali“. N-am intrat prea adinc in miezul discutiei, dar am facut cred aluzie la faptul ca pe de o parte vrem sa ne eliberam de sub tutela traditiilor, a miturilor, a metanarativelor, respingi