Reprezentantii Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor au prezentat, intr-o conferinta de presa, concluziile privind contractul achizitiei de catre statul roman, in 2003, a fregatelor britanice. Precizarile vin dupa ce Comisia l-a audiat, joi, pe ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu.
Plusurile si minusurile achizitiei fregatelor
Mihai Stanisoara (PD), presedintele Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor a explicat ca, dupa discutia cu Teodor Atanasiu, Comisia a ajuns la concluzia ca exista si aspecte pozitive ale achizitiei, mai exact ca Romania are acum o capabilitate de actiune pe Marea Neagra.
In acelasi timp, decizia de achizitionare a fregatelor britanice a avut o “incarcatura politica”, navele fiind achizitionate de la Marea Britanie deoarece negocierile s-au purtat in 2002- 2003, cand Romania era in pragul aderarii la NATO.
Stanisoara a mentionat intre aspectele negative ale contractului pe acela al timpului foarte scurt pentru negocierea tehnica, mai ales a conditiilor de derulare a contractului offset dar si ca, in caz de litigiu intre parti, contractul se supune legii britanice.
Mihai Stanisoara a spus ca BAE System a fost adusa in contract de catre ministerul britanic al apararii iar partea romana nu are nicio contributie la nominalizarea acestei firme pentru derularea laturii comerciale.
Presedintele Comisiei de aparare a dezvaluit ca oferta initiala a fost de 170 de milioane de lire sterline si, dupa negocieri, acesta a scazut la 116 milioane.
Programul se deruleaza printr-un credit extern, costurile finale urcand la 130 - 140 milioane de lire sterline, a explicat presedintele Comisiei.
Stanisoara a spus presei ca nu exista un contract de mentenanta in acest caz: “Mentenanta nu a fost asigurata prin contractul cadru initial si ea inca se negociaza”.