Ca parlamentarii au o inclinatie deosebita spre chiul se stie. Institutul pentru Politici Publice a analizat modul in care deputatii reusesc sa evite sanctiunile - mai mult simbolice - prevazute in Regulamentul Camerei inferioare.
Procedura standard prevede ca parlamentarul care a absentat motivat sa expuna motivele liderului de grup care trebuie sa o avizeze si sa o trimita apoi Biroului Permanent. Motivarea oficiala este facuta, in numele BP, de catre secretarul Camerei, Gheorghe Albu.
In urma analizei IPP pentru lunile noiembrie - decembrie 2005 a rezultat faptul ca Albu a acceptat toate cererile de motivare a absentelor. Ingrijorator este faptul ca a avizat si listele pe care liderul de grup al PSD, Viorel Hrebenciuc, le-a prezentat spre motivare.
Din comoditate, Hrebenciuc n-a binevoit sa ofere o motivatie pentru fiecare caz in parte, cum prevede Regulamentul, ci a facut un inventar al absentilor "motivati", cu datele in care au lipsit, iar Albu le-a considerat motivate fara sa cracneasca.
Inclusiv pe ale lui Hrebenciuc. La fel a procedat si liderul deputatilor conservatori, Bogdan Pascu. Ceilalti lideri de grup au prezentat totusi si scuzele invocate de cei absenti. De exemplu, liderul de grup al UDMR, Marton Arpad, a umplut tabelul pentru fiecare deputat de-al sau cu aceeasi scuza: "In aceste zile am participat la activitati in circumscriptia electorala".
De altfel, aceasta este scuza cea mai frecventa, dar si cea mai nejustificata. Asta pentru ca ziua de vineri este oricum alocata activitatii in circumscriptii. De asemenea, toate partidele isi programeaza actiunile importante din teritoriu, de obicei, la sfarsitul saptamanii tocmai pentru ca reprezentantii lor la Bucuresti sa poata fi prezenti.
Nu lipsesc nici scuzele penibile in genul celor folosite de fiecare dintre noi cand eram elevi. In Parlament se uziteaza justifi