Aplicarea noului Cod de procedura vamala vine ca o veste proasta pentru multi vamesi romani, acesta urmand a intra in vigoare incepand de duminica, 18 iunie, ora 0. Obiectivul general al noului Cod Vamal este armonizarea legislatiei din domeniu cu exigentele uniunii vamale.
Procedurile vamale care vor deveni mai simple, dar mai stricte, vor impiedica accesul vamesilor la ispite precum spaga. "Noile proceduri indica exact cand, ce si unde sa se controleze. Codul nu va mai lasa portite de acces la ciubuc", ne-a spus Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor.
Proceduri simplificate
Implementarea noului Cod Vamal aduce cu el proceduri simplificate, dar necunoasterea acestora poate avea efecte negative fata de firmele care se ocupa de import sau export. Astfel, fara informarea corecta a firmelor romanesti asupra schimbarilor majore pe care le implica aplicarea Codului de procedura vamala, dificultatile pe care acestea le vor suporta sunt greu de estimat, au declarat reprezentantii Autoritatii Nationale a Vamilor.
Afirmatia a fost facuta cu ocazia unei intalniri avute cu reprezentantii conducerii Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, la sediul organizatiei, cand oficialii vamilor romane au avertizat ca declaratiile vamale nu vor mai putea fi completate fara informatii precise si concrete referitoare la cerintele incluse in noul Cod, in reglementarile si in normele de aplicare aferente. "Introducerea noului Cod si a regulamentului vamal reprezinta un exercitiu de aliniere a mecanismelor specifice din tara noastra la cele din Uniunea Europeana.
Acesta presupune schimbari masive, dar timpul ramas pana la aplicarea lor in practica se numara in clipe. Din pacate, exista foarte multe firme, care nu au in perspectiva ce vor face peste sase luni", a spus Adrian Costin, direc