arate "roadele": turiştii, români şi străini, ocolesc staţiunile româneşti.După ce mii de turişti scandinavi au renuntaţ, în primăvară, la serviciile hotelurilor româneşti auditate de arate "roadele": turiştii, români şi străini, ocolesc staţiunile româneşti.
După ce mii de turişti scandinavi au renuntaţ, în primăvară, la serviciile hotelurilor româneşti auditate de lanţuri internaţionale de renume, a venit şi rândul românilor, vizitatorii cei mai fideli ai litoralului autohton, să renunţe la staţiunile româneşti. Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronale din Turismul Românesc (FPTR), ne-a declarat că, în acest moment, pe litoral nu se află decât maximum 30% din turiştii aflaţi în vacanţă în perioada similară a anului trecut. "Sezonul începe mai prost pentru că discuţiile privind cine administrează plajele i-au bulversat pe toţi", spune Vasilescu. Situaţia este mult mai proastă în ceea ce priveşte turiştii străini, care, şi aşa puţini de obicei, tind să devină o raritate, pe măsură ce scandalul plajelor alterează iremediabil imaginea României ca destinaţie turistică peste hotare. Hotelurile, chiar afiliate la lanţuri internaţionale, se confruntă cu anulări zilnice ale rezervărilor, după cum ne-a declarat Nicolae Moroianu, director general al Societăţii Cocor S.A.
riteriu imposibil de atins, cu dedicaţie
Hotelierii şi agenţiile de turism reclamă faptul că unităţile de cazare au rămas fără plaje, după ce, la licitaţiile organizate în primăvara acestui an, în caietul de sarcini au fost incluse criterii de selecţie precum cifra de afaceri a solicitantului. Proprietarii de hoteluri susţin că aici a fost cheia întregii afaceri, care a permis unor firme fără nicio legătură cu turismul, dar cu cifră de afaceri mare derulată din activităţi profitabile, precum operaţiunile portuare sau distribuţia de tutun, alcool şi gumă de mestecat, să