la jumătate de milion, în urma modificărilor numărul celor care contribuie ar putea ajunge la 1,5 milioane, potrivit estimărilor făcute de specialiştii Casei Naţionale pentru Pensii şi la jumătate de milion, în urma modificărilor numărul celor care contribuie ar putea ajunge la 1,5 milioane, potrivit estimărilor făcute de specialiştii Casei Naţionale pentru Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS). Este important de menţionat că acest sistem nu va presupune contribuţii suplimentare ale salariaţilor la fondurile de pensii. De fapt, statul se dispensează de o parte din cei 9% pe care îi strânge de la fiecare contribuabil, iar banii trec în administrare privată. Conform ministrului muncii, Gheorghe Barbu, primele contribuţii se vor strânge la mijlocul anului 2007 şi vor creşte anual cu 0,5 puncte procentuale, până când vor ajunge la o pondere de 6%.
Noua lege, nediscriminatorie în privinţa investiţiilor
Dacă în fosta lege administratorii fondurilor private erau obligaţi ca structura investiţiilor să fie făcută în pondere de 70% pe piaţa românească şi 30% pe cea europeană, acum legea respectă cerinţele comunitare privind libera circulaţie a capitalurilor. Executivul a redus şi cerinţele de capital minim, de la 5 la 4 milioane de euro, care a fost apreciat ca suficient de ridicat pentru a oferi garanţii de seriozitate. În plus, spun specialişti din Ministerul Muncii, trebuia realizată şi o corelaţie cu cerinţa de capital din legea pensiilor facultative, de 1,5 milioane de euro.
4-6 fonduri administrate privat
Numărul fondurilor de pensii administrate privat nu poate fi încă estimat, dar experienţa statelor care au demarat deja acest proces arată că, după o perioadă de început, piaţa se stabilizează la 4-6 fonduri. Odată cu autorizarea primelor fonduri de pensii private, contribuabilii vor avea o perioadă în care vor putea să opteze î