La 16 ani de la marea schimbare sintem inca nesiguri de drumul care trebuie urmat pentru a ne asigura viitorul. Nu cel de miine, de peste un an, sau zece, ci viitorul copiilor, al nepotilor. Reforma in invatamint si cercetare, domenii de care acest viitor depinde cit se poate de direct, a fost o serie lunga de gafe care ne-a adus la marginea prapastiei.
Ai muncit o viata, de multe ori pe brinci la mai multe slujbe deodata. Grija zilei de miine si temerile ca nu ai niciodata indeajuns pentru a-ti creste decent copiii iti macina zilele si iti tulbura noptile. Cu frica de Dumnezeu, i-ai invatat sa fie cinstiti, sa munceasca pentru o viata mai buna. A venit timpul sa-si desavirseasca educatia la universitate, pentru ca apoi sa-si inceapa o cariera.
Iti vorbesc tie, draga prietene, care urmezi calea de mijloc! Copilul tau va trebui in curind sa paraseasca cuibul, sa invete sa zboare singur. Unde sa-l trimiti la facultate? Grea intrebare, daca traiesti in Romania de azi!
O data ce talentul sau atractia spre un anumit domeniu si, de ce nu, consideratiile practice si-au spus cuvintul in alegerea unui drum, ramine de decis la ce universitate sa-ti trimiti copilul din miriada de institutii de acest gen. Ce sfaturi sa-i dai? Daca ar fi sa alegi un doctor la care sa-ti ingrijesti sanatatea te-ai lua dupa faima lui, ai intreba familia, prietenii.
Alegerea unei universitati nu ar trebui sa fie cu mult mai complicata. Aici profesorii impartasesc din ceea ce stiu studentilor. De unde stiu acesti profesori „meserie“? De la mentorii lor, din carti si mai ales din experienta directa, cu alte cuvinte din cercetare.
Daca tari precum Cehia sau Ungaria s-au conectat imediat in anii '90 la sistemul de cercetare mondial si au inceput sa-si evalueze universitarii dupa criterii internationale, in Romania este alta poveste. Profesorii