Bucurie, râsete, chicoteli, dar şi lacrimi de tristeţe şi despărţire. Prin aceste stări au trecut ieri cei aproape 100.000 de elevi din judeţul Braşov, la sunarea ultimului clopoţel. Elevii şi părinţii lor s-au aşezat în careu, în jurul cadrelor didactice pregătite să le ureze „vacanţă plăcută” sau, după caz, „mult succes în viaţă”.
Ultimul clopoţel a anunţat sfârşitul anului şcolar 2005-2006, dar cel mai important pentru elevi, începutul vacanţei de vară.
Coroniţele s-au
cam demodat
Cei mai mulţi dintre părinţii care au ţinut să fie alături de copii lor au putut fi observaţi în curţile şcolilor generale. Aici, micuţii au aşteptat îndelung sfârşitul activităţilor şcolare pentru a primi recompensele de la profesori. Astfel, cei cu „foarte bine” pe linie au fost strigaţi şi au primit cărţi şi felicitări din partea dascălilor. Ceea ce a lipsit de la astfel de manifestări au fost coroniţele de premianţi. „S-au cam demodat, că de câţi va ani încoace elevii nu le mai poartă”, a spus o mămică. Lipsa coroniţelor pe capul elevilor fruntaşi, cel puţin la clasele primare, este un efect al sistemului de evaluare prin calificative în loc de note şi medii. „Acest sistem nu mai permite distanţarea copiilor la învăţătură. Nu mai există premiul I, II sau III”, ne-a explicat un cadru didactic. În schimb, coroniţe au mai purtat elevii merituoşi din gimnaziu sau liceu, însă şi aici s-a putut observa o perimare a obiceiului, faţă de anii anteriori.
Adio ani de liceu!
Pentru elevii din anii terminali, sunetul clopoţelului a fost unul trist. Despărţirea de anii de liceu, de profesori şi în special de colegi le-a smuls multor şcolari şi liceeni lacrimi de tristeţe. Fredonarea eternului „Gaudeamus Igitur”, urmată de ultima strigare a catalogului au mai fost îndulcite doar de poeziile şi cântecele ironice sau hazlii, dedicate „profilor”. M