(Foto: Romania Libera)
Sapaturile care sunt efectuate in aceasta perioada in zona istorica a municipiului Timisoara au dus la o descoperire arheologica de exceptie. Un tezaur format din 300 de monede de argint, datand din veacul al XV-lea, inceputul secolului al XVI-lea, a fost scos la lumina de echipele de arheologi care fac sapaturi si cercetari in zona, pentru conservarea vechii Cetati.
Comoara a fost descoperita intr-o groapa facuta sub podeaua unei case din secolul al XVI-lea, intr-un saculet de panza din care s-au pastrat doar cateva fragmente.
Profesorul Florin Drasovean, coordonatorul cercetarii arheologice, a declarat ca descoperirea realizata este una deosebita, menita sa evidentieze orientarea preponderent central-europeana a schimburilor comerciale ce au avut loc odinioara in cetatea Timisoara, in ciuda dominatiei otomane.
"Tezaurul s-ar fi pierdut cu siguranta daca nu ar fi fost descoperit in cadrul acestor cercetari initiate de Muzeul Banatului", a mai explicat aceeasi sursa. Comoara a fost depozitata la loc sigur, fiind apoi sigilata.
Aceeasi echipa de arheologi au descoperit, ieri, si doua schelete datand, cel mai probabil, din veacul al XVIII-lea.
In ciuda unor opinii nefavorabile privind sapaturile care au loc in prezent in centrul istoric al orasului de pe Bega, care inevitabil vor intarzia finalizarea lucrarilor de refacere a infrastructurii stradale, arheologii Muzeului Banatului au reusit sa demonstreze ca demersul lor este din plin justificat.
Cimitir franciscan
Luna trecuta, istoricii au reusit sa opreasca lucrarile de modernizare a liniei de tramvai din centrul urbei, dupa ce sapaturile santierului au scos la iveala vestigii din veacul al XVIII-lea. Din pacate, o parte din ziduri