Corespondenta din Bruxelles Autoritatile de la Bucuresti au venit la reuniunea sefilor de stat si de guvern ai Uniunii Europene, dorind o formulare clara privind aderarea la 1 ianuarie 2007.
La sfarsitul celor doua zile de discutii, partea romana s-a aratat multumita, in ciuda limbajului ambiguu folosit de presedintele Traian Basescu. "Eu si primul-ministru apreciem ca formularile din rezolutie sunt mai clare de data asta, respectand oarecum trendul imprimat de rezolutia de acum cateva zile a Parlamentului European", a spus seful statului. Basescu a atras atentia asupra da-ului conditionat pe care europenii i-l transmit Romaniei, reamintind ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa isi indeplineasca obligatiile restante.
CONFIRMARI INDIRECTE. Dincolo de concluziile sub care liderii europeni si-au pus ieri semnatura si care fac referire la o aderare la 1 ianuarie 2007 cu conditia ca Romania si Bulgaria sa fie pregatite, pe Traian Basescu l-au impresionat placut doua confirmari mai degraba indirecte ale datei cand Romania se va alatura Uniunii Europene. "In discutii toata lumea se refera deja la cele 27 de state membre ale Uniunii. La nivelul liderilor europeni, e deja o realitate ca Romania si Bulgaria vor adera in 2007, urmand ca in lunile viitoare sa ne realizam restul obligatiilor", a spus multumit Basescu. O alta sursa de statisfactie pentru presedinte a fost o lista elaborata de presedintia austriaca a Uniunii, unde sunt mentionate cele mai importante "proiecte" europene din cursul anului 2007. Aratandu-le jurnalistilor documentul, Traian Basescu a spus ca primul obiectiv de pe lista este, la 1 ianuarie 2007, intrarea Romaniei si Bulgariei in UE. "Fara comentarii", a punctat el.
CE URMEAZA. In urma confirmarii primite din partea statelor membre, cel mai negru scenariu al aderarii este, in cazul unei pregatiri mediocre sau submediocre in anumite