Companiile multinationale din Statele Unite ale Americii sunt cele mai ingrijorate de cresterea costurilor medicale si au cele mai multe programe de sanatate si de eficientizare a productivitatii angajatilor.
Nu mai putin de aproape doua treimi dintre companiile americane (65%) au confirmat ca au in prezent asemenea programe, potrivit unui studiu realizat de compania internationala de consultanta in resurse umane Watson Wyatt Worldwide.
Cifrele inregistrate in celelalte regiuni ale planetei indica un interes mult mai scazut pentru aceste aspecte. Spre exemplu, doar 22% din companiile multinationale de pe piata canadiana au programe orientate in acest sens, proportia scazand pana la 21% in zona Asia/Pacific. In ceea ce priveste companiile de pe pietele europeana si latino-americana, proportiile ajung la 16, respectiv 15%.
Cu toate acestea, specialistii prevad o crestere globala a interesului manifestat de angajatori pentru implementarea acestui gen de programe, generat de costurile din ce in ce mai mari legate de ingrijirile medicale.
"Multinationalele au folosit programele de sanatate si eficientizare a productivitatii angajatilor pentru a combate povara din ce in ce mai grea a costurilor impuse de tratamentele pentru diferite afectiuni", a declarat Bob Wesselkamper, director al departamentului de consultanta internationala, in cadrul Watswon Wyatt.
El a adaugat ca, in afara granitelor Statelor Unite, multinationalele nu au resimtit prea puternic aceste costuri, insa, pe masura ce tot mai multe tari reduc nivelul beneficiilor medicale suportate de catre bugetele de stat, programele interne vor fi un bun instrument pentru a reduce costurile si a creste productivitatea companiilor.
In ciuda planurilor declarate ale unor multinationale din afara granitelor Statelor Unite de a introduce acest gen de programe, diferenta