Retrospectiva - Justitia merge ca un disc stricat Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din saptamana ce tocmai s-a incheiat.
Arestat, liber. Arestat, liber. Arestat⦠Asa suna in ultimul timp semnalul transmis de justitie, cel putin in dosarele petrolului. Ca un disc stricat. Mai intai acul a "sarit" la Marian Iancu, incarcerat si eliberat de cateva ori in decurs de doua luni. Saptamana trecuta a venit randul partenerului sau de dosar, Ovidiu Tender, sa traiasca aceeasi experienta halucinanta.
STAT DE DREPT? Omul de afaceri a asteptat trei luni in arestul preventiv pentru ca o instanta, din cele multe care s-au pronuntat in cazul sau, sa descopere ca mandatul in baza caruia acesta a fost incarcerat ar fi ilegal. Eliberat, Tender a apucat sa stea in afara gratiilor opt zile, pentru ca procedura, bat-o vina!, l-a adus din nou in postura de arestat. Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat hotararea eliberatoare din cauza unor vicii. Prin urmare, mandatul revocat a redevenit valabil. Astfel, Tender a intrat vineri din nou in arest, pierzand momentul nasterii celui de-al doilea fiu al sau, petrecut duminica. Dupa ping-pong-ul la care asistam, ne intrebam daca scopul legal al arestului s-a transformat intre timp din "preventie" in "pedeapsa".
DE LA LEGI PORNESTE. Modul diferit de interpretare a legii si a probelor s-a facut simtit si in cazul celor doi politisti judiciari din cadrul DIICOT, acuzati ca au luat o mita de 20.000 de euro pentru a influenta o ancheta disjunsa din cazul RAFO. Daca unul a fost arestat, iar celalalt nu, la recurs amandoi au fost bagati la zdup.
In acest "cerc vicios" se inscrie cu succes si modu