Fostul lider liberal a parasit ascunzisurile presedintiei pentru a fi auzit, vazut si identificat ca o solutie salvatoare, pentru viitor?
Daca se astepta cineva ca Theodor Stolojan sa intre cu sabia in Partidul National Liberal si sa-i loveasca de moarte politica pe cei care au tradat obiectivele Aliantei, s-a inselat amarnic. Nu aceasta este ratiunea exercitiilor critice ale fostului presedinte liberal la adresa guvernarii, a partidului si a premierului.
Misiunea lui este alta si de viitor, consolidarea unei alternative la conducerea PNL reprezentata de Calin Popescu-Tariceanu si curtea acestuia.Stolojan a parasit ascunzisurile presedintiei pentru a fi auzit, vazut si implicit identificat ca o solutie atunci cand vor veni vremuri mai grele pentru liberali. El nu va lua puterea cu forta, cel mai probabil i se va oferi.
Scaderea increderii in seful executivului si in PNL nu este deocamdata o catastrofa pentru liberali: sunt la jumatatea mandatului, inca la putere, bucurandu-se de roadele acesteia. Apropierea alegerilor ii va face insa mai constienti de consecintele unui esec la scrutinul din 2007 sau 2008, iar perspectiva pierderii puterii, mai interesati de alternative.
Atunci este foarte posibil ca o buna parte din liberali sa se indrepte spre Theodor Stolojan, catalizator al sperantelor de a ramane la guvernare, care poate obtine acea masa critica necesara unei schimbari fara focuri de arma in PNL.
Poate ca beneficiarul revolutiei de catifea nici nu va fi Theodor Stolojan, a carui rezistenta la presiune a fost deja testata, ci un altul mai putin implicat in administratia Tariceanu sau poate chiar un apropiat al acestuia care va prinde colacul de salvare.
Ramane de vazut daca, din baltoaca disperarii, PNL va consimti si la o fuziune cu Partidul Democrat, respinsa acum de toata suflarea liberala,