Trei analisti politici, contactati de HotNews.ro, au apreciat discursul presedintului Traian Basescu in fata Parlamentului dreptul unul obisnuit, care insa a avut critici dure la adresa unor probleme ale actualitatii, pentru care guvernul nu a gasit solutii.
Nu a trecut neobservata nici lipsa din Parlament a premierului Tariceanu, gest interpretat ca o expresie a actualei raceli dintre Presedintie si Guvern.
Intr-o declaratie pentru HotNews.ro, analistul Andi Lazescu a apreciat discursul sefului statului ca fiind unul “obisnuit, pragmatic, cu toate ca a avut si critici foarte dure”.
“Elementul de fond este absenta premierului Calin Popescu Tariceanu”, considera Lazescu, “ceea ce este expresia unei crize institutionale deschise. Nu se mai ascund dupa aparente. O posibila explicatie a absentei ar fi faptul ca premierul cunostea tonul discursului, si a vrut sa se disocieze intr-un fel si sa incerce astfel sa puna in dificultate presedintele”.
Lazescu a mai apreciat ca presedintele, “desi nu are responsabilitati directe”, s-a exprimat in extenso asupra lor, “atacind domeniile in care guvernul are dificultati”. “Reforma in justitie a fost abordata de Basescu de pe pozitia cuiva care e aproape de omul de rind.
Ceea ce este interesant e faptul ca Basescu a incercat sa dea si o perspectiva privind strategiile de dezvoltare a Romaniei: investitiile in infrastructura, educatie si cercetare, ceea ce e mult mai aproape de recomandarile formulate de Banca Mondiala.
Cred ca este un amestec de viziune, pragmatic, care a mers pe aceste directive strategice mai sus mentionate, dar si o incercare de ataca guvernul in zonele vulnerabile”, a mai spus Lazescu.
La rindul sau, Ioana Avadani, directorul Centrului de Jurnalism Independent a remarcat intai de toate aspectele pozitive ale discursului prezidential