Mutarea Registrului Comertului din patrimoniul Ministerului Justitiei catre Camerele de Comert si Industrie este din ce in ce mai controversata. Joi, Camera Deputatilor a decis aceasta mutare, votul pe articole inregistrand o majoritate politica neobisnuita constituita din PNL, PRM si UDMR. Impotriva au votat majoritatea deputatilor PSD (mutarea initiala de la Camerele de Comert la MJ a avut loc pe timpul Guvernului pesedist condus de Adrian Nastase) si deputatii PD.
De altfel, democratii au anuntat ca, desi au pierdut la votul parlamentar, vor continua lupta impotriva mutarii registrului printr-o contestatie la Curtea Constitutionala. "Nu se poate trece prin lege, sa iei din domeniul public si sa dai unui grup privat o anumita avere a statului care s-a facut din banii statului", a spus, vineri, deputatul PD Augustin Zegrean, ca argument al nepotrivirii legii cu Constitutia.
ONRC: Neconstitutional, inoportun si nejustificat
Tot problema neconstitutionalitatii a fost ridicata, intr-un comunicat, si de ONRC. Oficiul National al Registrului Comertului considera ca prevederile proiectului legii Camerelor de Comert si Industrie din Romania referitoare la Registrul Comertului sunt neconstitutionale, inoportune si nejustificate.
Un articol al proiectului de act normativ prevede ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, bazele de date si bunurile necesare in vederea administrarii Registrelor Comertului de catre ONRC, respectiv oficiile Registrului Comertului de pe langa tribunale, raman in folosinta Registrului Comertului si a oficiilor Registrului Comertului. Acestea se preiau pe baza de protocol de predare-primire incheiat intre reprezentantii Ministerului Justitiei, respectiv ai tribunalelor, si cei ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), respectiv ai Camerelor judetene.
In Europa, Registrul este tinut de o instituti