Dobanzi Majorarea ratei Bancii Centrale Europene afecteaza si piata romaneasca La baza tuturor relelor sta pretul barilului de titei. Asta par sa ne spuna ultimele previziuni ale analistilor internationali, vizavi de evolutia inflatiei si a dobanzilor de referinta in zona euro si nu numai. Previziunile pietei arata ca dobanda Bancii Centrale Europeane (BCE) va ajunge la 3,25% pana la sfarsitul anului. Ultima majorare operata de BCE a dus indicele de referinta la 2,75%. Oficiali ai
Dobanzi Majorarea ratei Bancii Centrale Europene afecteaza si piata romaneasca
La baza tuturor relelor sta pretul barilului de titei. Asta par sa ne spuna ultimele previziuni ale analistilor internationali, vizavi de evolutia inflatiei si a dobanzilor de referinta in zona euro si nu numai.
Previziunile pietei arata ca dobanda Bancii Centrale Europeane (BCE) va ajunge la 3,25% pana la sfarsitul anului. Ultima majorare operata de BCE a dus indicele de referinta la 2,75%. Oficiali ai Rezervei Federale americane (Fed) au sugerat, la randul lor, ca ar putea fi necesare noi masuri de scumpire a creditelor pentru controlarea presiunilor inflationiste, in pofida ritmului mai lent de dezvoltare a economiei SUA.
In acest context, mai multe banci comerciale romanesti analizeaza deja oportunitatea cresterii dobanzilor la creditele in euro si chiar la cele in dolari (dobanda Federal Reserve a ajuns la 5% si nu este exclus ca la sfarsitul acestei luni sa o vedem la 5,25%). Este vorba si despre creditele cu dobanda variabila deja acordate, si despre cele noi. Totusi, datorita concurentei din sistemul bancar pe zona de retail, nu ne putem astepta la o scumpire prea accentuata. Discutiile se poarta in jurul valorii de 0,25%, maximum 0,5%.
Primele afectate