Zeul luminii, un izvor nesecat de sanatate.
Soarele este unul din cele mai puternice medicamente din lume. Este gratuit, disponibil in orice zi senina si nu are reactii adverse, cu conditia sa fie folosit cum se cuvine. Efectele sale cancerigene, diversele boli pe care le produce sau le agraveaza apar doar atunci cand abuzam de soare, nu si atunci cand il folosim corect. Nu incape nici o-ndoiala: lumina si caldura solara sunt doua argumente de exceptie ale unei benefice terapii.
Exceptionalele efecte
ale soarelui asupra sanatatii
In anul 2005, in prestigioasa revista "Journal of the National Cancer Institute" a Universitatii Oxford a fost publicat un articol care demonstra o cu totul alta viziune asupra efectelor razelor solare decat cea promovata in ultimele doua decenii de mass-media internationale. Citand rezultatele a peste douazeci de lucrari stiintifice de data recenta din Australia, Danemarca, Suedia si Statele Unite, autorii articolului au aratat doua lucruri extrem de importante:
1. Influenta cancerigena a soarelui nu este atat de puternica pe cat s-a lasat sa se inteleaga, ea depinzand in mare masura de predispozitiile genetice, de antecedentele medicale ale persoanei respective si de numerosi alti factori legati de stilul si mediul de viata.
2. Privarea de soare are adesea efecte cel putin la fel de nocive asupra sanatatii ca si abuzul. Aceasta, pentru ca soarele este un extraordinar tratament pentru o multitudine de afectiuni, intre care pe primele locuri se afla si... boala canceroasa.
Ce se intampla in organism atunci cand razele blande ale soarelui intra in contact cu pielea? Are loc o adevarata sarbatoare (este permisa aceasta exprimare metaforica, intrucat ilustreaza foarte bine adevarul stiintific): anumite celule fotosensibile de la nivelul epidermei transmit mesaje creierului, pentru a produce