Pentru unii episodul desconspirarii colaborarii lui Dan Voiculescu cu fosta securitate e un punct de cotitura in activitatea CNSAS. Pentru altii, inclusiv pentru cel cu pricina, nu e decit un episod din lupta care contrapune cele doua palate si principalele formatiuni politice romanesti. De fapt ar putea fi si una si alta, amestecat, asa cum sint mai toate lucrurile de pe la noi.
Intimplarea in sine developeaza foarte bine atit forta structurilor care au controlat, si probabil intr-o oarecare masura mai controleaza inca, tara din 1990 incoace, cit si mecanismele de actiune care au protejat pina acum toate piesele grele din fostul angrenaj de putere al regimului comunist
Peste toate avem insa parte si de un comic de zile mari.
Diatribele lansate de Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvint al Partidului Conservator, la adresa adversarilor politici ai sefului sau de partid acuzati ca doresc sa blocheze accesul d-lui Voiculescu la functia de vice-prim ministru pentru a sabota programul sau de reforme de teama ca in urma aplicari acestuia conservatorii vor deveni o forta politica mult prea puternica sint parca desprinse din
Caragiale. Dupa cum memorabile ramin si panseurile liderului PC conform caruia tot romanul, cu mic si mare, a colaborat cu sercuritatea asa ca faptul ca si el a semnat la un moment dat note informative nu face decit sa confirme porniri epistolare specific nationale.
Iritarea iesita din comun a lui Dan Voiculescu are bune explicatii. Datorita cadrului legal statuat in Romania decizii de genul celei pe care el presupune ca urmeaza sa o comunice CNSAS incheie definit cariera unui poltician care avind la dispozitie un important trust de presa visa sa devina in fel de Berlusconi autohton.
Consecintele imediate sint cit se poate de neplacute pentru el: demisia din Senat si marginalizarea sa inevita