Afinele, fructe specifice marilor înălţimi, înglobează în ele toată energia solară captată pe platourile muntoase pe care cresc, fiind bogate în vitaminele A, E, F, PP si B, B1 şi B2. Efectul neobişnuit pe care aceste fructe îl au asupra organismului a dus la supranumele "alimente-medicament", făcând din afine unn leac în tratarea multor afecţiuni. Fructul proaspăt de afin, dar mai ales cel uscat, ajută la regenerarea vaselor de sânge, la normalizarea glicemiei şi la regenerarea purpurei retinei, creşte sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizează infecţiile din intestin, dilată uşor vasele coronare, protejează organismul contra radioactivităţii. Mirtilina, o substanţă conţinută de fructe şi frunze, penetrează celula bacteriei şi îi slăbeşte vitalitatea, iar administrată intern, scade glicemia. Pigmenţii care dau nuanţa albăstruie fructului protejează corpul împotriva radioactivităţii şi reglează anumite procese imunitare. Fructele de afin se folosesc cu succes şi în tratarea aterosclerozei cerebrale, a tulburărilor de circulaţie encefalică. Ajută la calmarea diareei, a enterocolitelor, la tratarea diabetului şi în cazul maladiilor vasculare ale diabeticilor, în arterite ale membrelor inferioare, sechele după infarct, coronarite, cât şi în atenuarea tulburărilor specifice vârstei a treia când apar o serie de probleme, cum ar fi tulburările vasculare, tulburările de vedere şi senilitatea. Se mai folosesc în tratarea candidozelor bucale şi digestive, în cazul apariţiei tulburărilor produse de folosirea antibioticelor ca sechelele abuzului de antibiotice, tulburări de imunitate, infecţii cu ciuperci parazite, tulburări digestive, hormonale, care se atenuează treptat p,nă la eliminare. Afinele mai sunt consumate pentru tratarea faringitelor şi a stomatitelor, a micozelor, eczemelor, a rănilor sângerânde.
Eugenia KISS
Tratarea rănil