Tensiunea din piata valutara, existenta in prima parte a saptamanii, datorata unor factori externi, cand euro a urcat la 3,5382 lei, s-a temperat joi si vineri, chiar daca fluctuatiile cotatiilor nu au disparut, cursul coborand la 3,5226 lei. "Pragul de 3,52 lei/euro s-a evidentiat a fi unul foarte puternic, el mentinandu-se de aproape o luna, observa un dealer bancar. Este foarte posibil ca euro sa stagneze la acest nivel, desigur cu mici fluctuatii, pana la sfarsitul lunii".
Vineri, piata valutara s-a deschis cu cotatii ale euro de 3,5240 - 3,5290, valori apropiate de inchiderea de joi. Pe fondul ordinelor mai mari de cumparare euro a urcat la 3,5290 - 3,5340 lei, moment in care si-au facut aparitia vanzarile, cotatiile coborand pana la 3,5140 - 3,5190 le lei, pentru ca la inchidere euro sa fie cotat la 3,52 - 3,5250 lei.
Dolarul american a avut saptamana trecuta o evolutie destul de agitata, el revenind la pragul de 2,8 lei. Dupa ce a urcat marti la 2,8095 lei, urmare a scaderii consistente a paritatii euro/dolar, vineri cursul a coborat la 2,7828 lei. Pentru perioada urmatoare exista doua scenarii in ceea ce priveste evolutia raportului euro/leu.
Primul are in vedere aprecierea leului, datorita volumelor mai mari de vanzari la nivelul caselor de schimb, ceea ce ar putea indrepta euro catre pragul de 3,4 lei. Un rol important ar trebui sa ii revina si BNR, care trebuie sa-si respecte obiectivul de inflatie, avand in vedere ca in iulie vor avea loc noi scumpiri la utilitati. Al doilea scenariu ia in calcul deprecierea leului, euro putand urca din nou la 3,6 lei.
Aici trebuiesc luate in calcul miscarile care au loc pe pietele externe, datorita faptului ca fondurile de investitii straine se feresc in acest moment de pietele emergente, dintre care face parte si Romania, din cauza riscului mai ridicat, indreptandu-se catre zone considerate m