- Tender, Iacobov, Iskandarani, Iancu - arestari spectaculoase si eliberari la fel de spectaculoase. Ce mesaj transmite aceste lucruri despre justitia romana?
- Cred ca cea mai grava problema in momentul de fata in justitie este legata de capacitatea Parchetelor. Atat retinerile, cat si pozitia Tribunalelor fata de acestea dovedesc fie lipsa de capacitate, fie coruptie in randul Parchetelor. De aceea, reforma este abia la inceput nu atat din cauza vointei din justitie, cat din cauza vointei politice. Pasii efectuati in plan practic sunt destui de putini. In plan legislativ s-au facut unele modificari care par sa indice unele intentii de reforma. In plan practic, insa, problemele sunt inca destul de grave. Revocarea multor masuri de retinere luate de Parchete mi se pare simptomatica. Eu nu cred ca exista aici o influenta politica, ci fie este vorba de incompetenta, fie de coruptie in cazul procurorilor care instrumenteaza dosarele. - Este posibil ca, pe termen lung, aceste "gafe" din marile dosare sa duca nu doar la decredibilizarea justitiei, ci indeosebi la crearea imaginii de victime unor pesonaje dubioase?
- Cu siguranta, da. In primul rand, opinia publica nu are deloc incredere in justitie, ci se poate spune ca situatia este mai degraba inversa, in sensul ca se sesizeaza o mare retinere in ceea ce priveste justitia. Pe viitor, daca vor exista in continuare asemenea solutii, situatia cu siguranta se va agrava. - Cum considerati ca a decurs, pana in prezent, lupta statului roman in combaterea marii coruptii?
- In Romania statul este inca de construit. Nu cred in lupta statului roman impotriva mafiilor si asta pentru ca in buna masura, acestea controleaza administratiile, fie direct, fie indirect. In aceasta situatie putem vorbi mai degraba de "accidente" decat de o abordare sistematica. Fara presiunea Uniunii Europene, in primul rand, dar si a Stat