Salata cu ton
Ingrediente (pentru 2 portii): 250 g ton (din conserva), 1 ou fiert tare, 1/2 ardei gras rosu, 1/2 ardei gras verde, 1/2 castravete proaspat, 2 rosii mici (cireasa), cateva rondele de ceapa rosie, 10 masline verzi, 6 masline negre, 4 linguri ulei de masline, 2 linguri otet de vin (alb), sare, piper macinat, 2 fire busuioc verde.
Mod de preparare:
Se pune tonul intr-o sita sa se scurga, dupa care se marunteste. Oul, curatat de coaja, se taie in patru, castravetele se taie mai intai in doua - pe lung - si apoi feliute, ardeii curatati de seminte si nervuri se taie fasii, iar rosiile se oparesc (intregi) si se indeparteaza pielita.
Se amesteca bine toate ingredientele - mai putin tonul si ouale - cu uleiul si otetul, se sareaza, se pipereaza si se pun in boluri racite. Se intind deasupra bucatele de ton si se garnisesc cu sferturi de ou si busuioc.
Pui la gratar
Ingrediente (pentru 2 portii): 2 pulpe de pui, condimente pentru gratar (din comert), putin ulei de masline, 100 g malai macinat mai mare, 400 ml zeama de carne de pui (Knorr+apa), 1/16 l lapte, 1 ceapa mica, putina nucsoara rasa, sare, piper, 1 lingura unt, 2 crengute de rozmarin pentru ornat.
Mod de preparare:
Se curata de carne si pielita partea inferioara a oaselor de la pulpe si se invelesc cu folie de aluminiu. Se presara peste pulpe condimentele pentru gratar si se pun deoparte.
Se incinge untul intr-o cratita, se prajeste ceapa taiata marunt, dupa care se stinge cu lapte si zeama de carne si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se adauga malaiul, se amesteca bine si cand da in clocot, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 20 de minute. (Intre timp se mai amesteca cu telul.) Se intinde apoi mamaliga astfel preparata pe o tava (stratul: 1 cm inaltime) si se lasa sa se raceasca. (Se