Sectorul asigurarilor se dezvolta incet in Romania, sub influenta dificultatilor financiare ale gospodariilor, dar si a lipsei de interes a populatiei pentru acest aspect. Astfel, in perioada iunie 2004 - mai 2005, doar 4,3% dintre familii si-au asigurat locuinta.
Gospodariile din mediul urban sunt mai preocupate de asigurarea locuintei. 6,2% dintre familiile din mediul urban au locuinta asigurata, fata de cele din mediul rural cu numai 1,8% case asigurate.
Potrivit Institutului National de Statistica, pentru majoritatea familiilor, indiferent de statutul ocupational al acestora, cu exceptia celor de patroni, obstacolul major in realizarea asigurarii locuintei il reprezinta lipsa resurselor financiare.
Acesta nu este singurul motiv, aproximativ 22% dintre familiile fara asigurare a locuintei au declarat ca nu au fost preocupate de aceasta problema.
In cazul familiilor de patroni care nu si-au asigurat locuinta, principalul motiv l-a constituit lipsa preocuparii pentru aceasta problema in proportie de 54%. Dintre locuintele vechi (construite inainte de 1940) sunt asigurate doar 3%, in timp ce dintre locuintele construite dupa anul 1989 sunt asigurate aproximativ 8%.
Doar 23% dintre familii si-au asigurat masina facultativ
Dintre familiile care au declarat ca detin sau au detinut automobile in perioada iunie 2004 - mai 2005, 78% au facut o asigurare obligatorie a automobilului si doar 23% au incheiat si o asigurare facultativa. Acest din urma tip de asigurare este influentat direct de marimea veniturilor realizate in ultimele 12 luni.
Astfel, familiile cu venit de pana la 13.500 lei au o pondere mai mica decat media pe tara cu 3%, iar familiile care au realizat un venit de peste 13.500 lei depasesc aceasta medie cu 5%.
Asigurarea facultativa a automobilului s-a realizat de circa 26% din familiile urban