Ministerul Agriculturii exersează, în această toamnă, la grâu, mecanismul preţurilor de intervenţie care se va aplica după aderare. Acesta presupune ca autorităţile să intervină în Ministerul Agriculturii exersează, în această toamnă, la grâu, mecanismul preţurilor de intervenţie care se va aplica după aderare. Acesta presupune ca autorităţile să intervină în piaţă pentru reglarea preţului, cumpărând cantităţile excedentare, în toamnă, când preţul scade din cauza supraofertei.
Potrivit lui Nicolae Sterghiu, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (API), care va plăti sumele cuvenite producătorilor şi care a fost creată pentru a implementa politica agricolă comună, "preţul de intervenţie ar putea fi chiar mai mic decât preţul pieţei, deoarece anul ăsta nu e chiar un an fericit". Ministrul Gheorghe Flutur anunţa recent că autorităţile vor achiziţiona, în această toamnă, 200.000 t de grâu la preţ de intervenţie. "Vor fi achiziţionate cantităţi între 100 500 tone, în special de la producătorii cu suprafeţe mari de teren, în ordinea primul venit, primul servit, până la acoperirea întregii cantităţi", ne-a declarat Nicolae Sterghiu.
O variantă posibilă: 3.700 lei/kg
Ministerul Agriculturii va stabili preţul de intervenţie la începutul lunii iulie, acesta trebuind să acopere costurile cu depozitarea, dar şi vânzarea în profit a stocului până la sfârşitul anului, ţinând cont că UE penalizează stocurile mari. Potrivit producătorilor, acest preţ ar putea fi de 3.700 lei/kg. Autorităţile au stabilit recent un preţ de referinţă de 5.000 lei/kg, de la care să înceapă negocierile între producători şi procesatori. În Ungaria, politica preţurilor de intervenţie a dublat într-un singur an nivelul stocurilor de grâu, de la 3 milioane tone la 6 milioane tone, punând statului probleme dificile de gestionare şi aducându-i penalităţi de la