In limbaj tehnic, acestea sunt “firmele de casa” si reprezinta o traditie mostenita din vremea mandatului lui Gheorghe Funar.
Daca, inainte de 2004, unele din societatile de proiectare nici nu existau pe piata, acum, trei-patru “firme vedete” fac legea in afacerile de proiectare si avizare de constructii.
Conform unei statistici facute de ZIUA de Cluj, pe baza datelor oficiale ale Primariei din perioada iunie 2005- iunie 2006, locul intai la aprobari de PUD-uri il ocupa detasat societatea de proiectare Chibo SRL. Asta in conditiile in care datele oferite de Primaria Cluj nu sunt tocmai la zi si nici foarte exacte.
Nici macar arhitectul “de suflet” al regimului Funar, Claudiu Botea, care lucreaza prin societatea Arhimar, nu a reusit sa intreaca eficienta de care sufera in mod ciudat societetea Chibo, detinuta de inginerul Simion Chichisan.
ZIUA de Cluj a sintetizat numeroasele informatii primite de la cititorii care au reclamat constant abzuri si ilegalitati in diverse lucrari de constructii pe raza orasului. Cele mai multe reclamatii vizeaza tocmai societatea Chibo.
Cazurile punctuale de ilegalitati prezentate in ultimul an arata ca exista mai multe “filiere” prin care un proiect (PUD) care nu respecta legislatia in constructii poate fi aprobat cu lejeritate.
Chibo SRL, ieri necunoscuta, azi vedeta
In zilele ce urmeaza, ZIUA de Cluj va detalia un “caz-scoala”, ce demonstreaza faptul ca multe din proiectele aprobate de Comisia de Urbanism sunt realizate de intermediari, iar de aprobarea lor se ocupa societati agreate de Primarie.
De exemplu, o societate anonima pe piata de arhitectura, numita “N 7 Proiect”, a realizat un PUD pentru un bloc de locuinte pe strada Traian Mosoiu. In schitele prezentate