Activitatea Parchetelor de pe langa judecatorii si tribunale a crescut, in timp ce volumul de munca la Parchetele Curtilor de Apel este in scadere, se precizeaza intr-un raport intocmit de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit documentului, s-a inregistrat o crestere semnificativa si in privinta volumului de activitate al judecatoriilor, acestea avand pe rol, in primul trimestru al anului 2006, cu aproximativ 50 de mii de dosare mai mult fata de perioada similara a anului precedent.
Astfel, din analiza volumului de activitate a Parchetelor, CSM a constatat ca, in primul trimestru din 2006, la cele de pe langa judecatorii s-au inregistrat cu 26,40 la suta mai multe lucrari decat in perioada similara a anului trecut, desi numarul de procurori care au functionat efectiv este diminuat (de la 952 procurori in 2005, la 914 in 2006).
In ceea ce priveste Parchetele de pe langa tribunale, inspectorii au stabilit ca si aici volumul de activitate este imens cu atat mai mult cu cat schema de posturi este in deficit (59.702 lucrari raportate la 501 procurori care si-au desfasurat activitatea la aceste unitati, dintr-o schema prevazuta de 642 posturi).
Cu un volum ridicat de activitate se remarca Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, care a inregistrat in perioada de referinta un volum de lucrari de 10.465, in crestere cu 435 lucrari fata de aceeasi perioada a anului precedent, desi a functionat cu un deficit de 18 procurori, dintr-o schema prevazuta de 75 de posturi. Cele 15 Parchete de pe langa Curtile de Apel, care functioneaza in Romania, au solutionat in perioada de referinta un numar de 8.175 de lucrari, care au fost repartizate unui numar de 192 procurori, dintr-o schema prevazuta de 249 de posturi, fata de aceeasi perioada a anului trecut, activitatea Parchetelor de acest rang a scazut cu 283 de lucrari (3,46 la suta).
Cel mai ma