absorbţia acestor fonduri. Însă, în realitate, acest program nu este aşa ieftin cum zice guvernul, iar fondurile ajung greu la agricultori. Aurică Stoica, consilier al ministrului agriculturii absorbţia acestor fonduri. Însă, în realitate, acest program nu este aşa ieftin cum zice guvernul, iar fondurile ajung greu la agricultori.
Aurică Stoica, consilier al ministrului agriculturii pe probleme financiar-bancare, spune că programul merge foarte bine, sunt foarte multe cereri, şi chiar ar mai fi nevoie de bani. Ministerul a alocat pentru acest an pentru "Fermierul" 700 milioane RON, iar sumele acordate oscilează între 40.000 şi 750.000 de euro.
Dobânda impusă băncilor de minister la licitarea sumelor acordate prin "Fermierul" este de 5% pe an. În realitate, cu toate comisioanele şi cu partea cuvenită Fondului de garantare, dobânda anuală efectivă ajunge la 9%, explică Nicolae Sitaru, de la Asociaţia Cultivatorilor de Cereale din Ialomiţa: "Este un program prost, care n-a ţinut cont de realităţile vieţii de zi cu zi, şi nu-i aşa de ieftin cum zice guvernul." O altă problemă e adresabilitatea, pentru că acest program nu stimulează apariţia noilor fermieri. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, susţinea în iarnă, la lansarea acestui program care înghite o treime din bugetul ministerului, că va ajuta la crearea şi modernizarea a peste 6.000 de ferme şi a altor 500 de unităţi pentru servicii neagricole. "Programul îl poate ajuta pe unul care are un oarece cheag, pe nou-veniţi nu-i ajută cu nimic. Fermierul cel nou, pe care-l vrea Flutur, nu are garanţii, iar băncile nu dau bani pentru capital de lucru cuiva care de-abia se-apucă", explică Nicolae Sitaru. El consideră că acest program nu trebuia adresat marilor agricultori, pentru că, oricum, aceştia pot apela la bănci - unde dobânda oscilează între 11,5 şi 16%, funcţie de bancă şi bonitatea clientului -, ci