Desi atat autoritatile cat si reprezentantii Bursei sunt de acord in ceea ce priveste utilitatea tranzactionarii titlurilor, evenimentul intarzie sa apara. Discutiile in acest sens au inceput in urma cu mai multi ani fara sa se ajunga insa la o solutie. Cauza: regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Imobiliare include precizari contestate de Ministerul Finantelor si respectiv Banca Nationala in privinta modalitatii de depozitare si decontare a titlurilor. Institutia care pierde cel mai mult din amanarea includerii la tranzactionare a titlurilor emise de statul roman este Bursa de Valori, care ani la randul a insistat asupra acestei probleme.
Depozitarul discordiei
Din punct de vedere tehnic o emisiune de titluri nu poate fi tranzactionata simultan pe doua piete si cu doi depozitari. Aici este si sursa dificultatilor pentru ca, in timp ce Banca Centrala sustine ca depozitarul ar trebui sa apartina sistemului bancar (Transfond), CNVM considera ca acesta ar trebui sa fie o institutie a pietei de capital (depozitarul central). Pe de alta parte, Stere Farmache, directorul Bursei de Valori, considera ca aceasta disputa nu este altceva decat o falsa problema.
Farmache a precizat ca BVB lucreaza de mai bine de 10 ani cu astfel de mecanisme, proceduri si sisteme de compensare-decontare. "Bursa de Valori a dispus de mecanisme aproape perfecte devreme ce in aceasta perioada nu am avut nici un fel de incident, acesta fiind indicatorul care masoara eficienta unei astfel de activitati", a explicat Farmache, care a adaugat ca atat timp cat toate tranzactiile sunt compensate/decontate la timp inseamna ca aceasta activitate functioneaza bine.
Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Viorel Paul, sustine ca este vorba de o piata foarte mare pe care bancile nu vor sa o cedeze asa usor, fiind vorba de comisioane multe si de telefoane care se dau