Cele mai multe progrese facute de Romania dupa ’90 s-au petrecut in urma presiunilor occidentale.
De la „Nicolae Ceausescu care a intinat idealurile comunismului” si „democratia originala” ale lui Ion Iliescu la democratia si economia de piata functionala de astazi a fost o cale lunga, unde Romania a fost adusa de multe ori vrand-nevrand, prin implicarea directa a Occidentului. Intr-un domeniu, insa, Romania a progresat prea putin: in combaterea coruptiei.
Oare de ce a fost Occidentul atat de putin eficient in acest domeniu? Sa fie oare o gena la romani, care sa transmita coruptia din generatie in generatie, precum diabetul sau bolile de inima? Daca privim cu atentie insa ce se intampla in SUA si UE, vom constata o imensa distanta intre vorbele rostite catre Romania de reprezentantii acestor state si ceea ce se intampla astazi in mod real acolo.
Statele Unite se afla intr-un scandal de coruptie ce implica o buna parte a clasei politice. Lobby-istul „spovedit” Jack Abramoff arata cum zeci de milioane de dolari au ajuns ca spaga la distinsi congresmani americani. Ancheta FBI a fost suspendata de insusi presedintele Bush, la cererea imperativa a Congresului.
S-a ridicat doar un colt al cuverturii de pe „establishmentul” american si a fost repede lasat jos, fiindca ce s-a vazut acolo a ingrozit lumea. Dincoace de Atlantic, pe batranul continent, lucrurile nu stau deloc mai bine. Raportul Comisiei UE arata ca din bugetul pe 2004 a disparut fara urma un miliard de euro.
La Strasbourg, oras-catedrala al spiritului european, Primaria a furat efectiv Parlamentul Uniunii Europene cu 150 milioane de euro. De curand, s-a descoperit cu stupoare ca milioane de euro pentru agricultori din bugetul Uniunii au ajuns la giganti agroalimentari europeni, la membri ai familiei regale britanice si la ministrul olandez al Agricultu