Mai putin de cinci la suta dintre unitatile autohtone de morarit si panificatie respecta conditiile impuse de legislatia comunitara. La aceasta concluzie au ajuns reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor care a evaluat 6.882 de unitati specifice, doar 333 dintre acestea raspunzand exigentelor Uniunii Europene. Daca nu vor lua masuri urgente, fabricile autohtone de morarit si panificatie care nu respecta normele igienico-sanitare existente in Uniunea Europeana vor fi inchise incepand cu 1 octombrie 2006.
Daca luam drept exemplu situatia in ceea ce priveste unitatile de panificatie si morarit din Ungaria, ne-am putea astepta ca jumatate dintre aceste firme sa fie dizolvate. "In Ungaria, dupa primele sase luni de la integrare au murit 30% dintre aceste unitati, urmate se alte 50% pana s-a implinit anul", a spus presedintele Rompan, Aurel Popescu.
Somajul, principala problema
Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, productia din acest sector nu va avea de suferit, "ci alta este problema. Unitatile care nu vor supravietui vor fi preluate si modernizate de cele care vor ramane in picioare, dar aceste preluari nu presupun si adoptarea fortei de munca. Impactul va fi teribil. 30 - 40% dintre angajatii care activeaza in acest domeniu in momentul de fata vor deveni someri".
Octombrie – deadline
Potrivit Rompres, presedintele Rompan considera ca ANSVSA ar trebui sa finalizeze evaluarea unitatilor din aceasta industrie tinand cont ca termenul limita pentru efectuarea investitiilor in cazul unitatilor care nu indeplinesc normele este 1 octombrie 2006. "Este posibil ca unitatile sa mai aiba o derogare de trei luni, adica pana la finele anului, dar numai daca vor reusi sa intre intr-un program de restructurare pana la inceputul l