Murele sunt uşor de recunoscut după forma fructelor, a frunzelor colţuroase şi a micilor spini de pe tulpină. Dar proprietăţile terapeutice sunt foarte puţin cunoscute. Cele mai importante virtuţi tămăduitoare le au frunzele de mur, care sunt dezinfectante, cicatrizante, reglatoare hormonale şi antihemoragice redutabile. Fructele sunt depurative, răcoritoare, uşor astringente, laxative în stare proaspătă şi antidiareice în stare uscată. În medicina populară, fructele erau frecvent folosite pentru a trata răguşeala şi bolile de gât, în general.
Îndrumar terapeutic pentru mure
În cazul constipaţiei, cu 15 minute înainte de fiecare masă se mănâncă 3-4 pumni de mure proaspete, după care se iau 2 linguriţe cu miere. Pentru dureri de gât şi răguşeală se combină jumătate de pahar de mure proaspete cu un pahar jumate de miere lichidă, se amestecă bine şi se lasă să se întrepătrundă într-un borcan închis, vreme de 40 de zile. Se consumă când e cazul câte şase linguriţe pe zi. În cazul unui ciclu menstrual prelungit ori cu sângerări abundente se ia o linguriţă de fructe uscate şi una de frunze, se opăresc cu o cană de apă fierbinte şi se lasă la infuzat vreme de 20 de minute. Se bea ceaiul fierbinte, îndulcit cu miere, căni pe zi. Pentru tratarea infecţiilor urinare se ia o lingură de frunze de mur, una de frunze de afin şi o linguriţă cu mure, se pun la înmuiat de seara până dimineaţa în jumatate de litru de apă. Se strecoară, plantele se opăresc cu jumătate de litru de apă fierbinte, după care se aşteaptă să se răcească. La sfârşit, se combină cele două licori, obţinându-se aproximativ un litru de ceai, din care se bea câte o jumătate de cană din oră în oră. Diarea se tratează luându-se din două în două ore o jumătate de linguriţă de frunze uscate şi, eventual, un vârf de cuţit de mure uscate. Pentru tratarea hemoroizilor sau a fisurilor anale se opăresc cinc