(Foto: )
Printr-o hotarare a Consiliului Popular Local Cluj-Napoca de la inceputul anilor ‘70 au fost rechizitionate toate terenurile comunei Baciu si trecute in administrarea municipiului Cluj. De atunci, toata zona industriala a Clujului are o situatie incerta pe care putini o cunosc.
Societatile comerciale care functioneaza in parcul industrial al Clujului, potrivit Cartii Funciare, apartin comunei Baciu (jud. Cluj), in schimb aceste societati platesc taxele si impozitele catre Primaria Cluj Napoca. Cu toate acestea, exista numeroase persoane avizate care sustin ca legea retrocedarilor ar trebui sa functioneze si in cazul comunelor.
Ioan Pop, primarul din Baciu, se plange ca venitul comunei sale este de doar 5,8 mld ROL in timp ce Cluj Napoca gestioneaza un venit anual de 41,22 mld. ROL pe an. Situatia ar trebui oarecum echilibrata pentru ca discrepantele intre bugetul comunei Baciu si cel al municipiului Cluj Napoca sunt extraordinar de mari.
Practic, proiectele de revitalizare ale zonei Baciu sunt imposibil de realizat in aceasta situatie.
Ioan Pop incearca de mai bine de zece ani sa recupereze suprafata de aproximativ 42 ha care a fost cuprinsa intre limitele administrative ale municipiului Cluj-Napoca la inceputul anilor ‘70. Avand in vedere ca pe aceasta suprafata si-au construit sedii si puncte de lucru un numar de peste 28 de mari societati comerciale din judet. S.C. Piscicola, S.C.
Isopor, Frigotehnica, Prodvinalco, Vel Pitar, Napolact sau Prodvinalco sunt doar cateva dintre societatile care ar trebui sa plateasca taxe si impozite catre Primaria Baciu. Trecerea zonei industriale in administrarea CL Baciu ar aduce la bugetul comunei un venit cu peste 15 miliarde de lei mai mare decat cel actual.
Privitor la aceasta p