De primavara devreme pana toamna tarziu, muncile la camp provoaca adevarate fenomene migrationiste in Republica Moldova.
Familii intregi de basarabeni, in special din sudul republicii, se muta cu totul, de primavara pana toamna, in nord. Aici se plateste mult mai bine, iar ei reprezinta o forta de munca foarte cautata. Cu banii castigati "in sezon" in satele din nord, oamenii din sud si familiile lor traiesc decent in restul anului.
"Venim cu toata familia"
Vasile Olaru este unul dintre zilerii care locuiesc in sudul tarii si care, de cativa ani, lucreaza in nord, la Briceni. "La noi nu prea iau lucratori cu ziua si, chiar daca iau, platesc mai putin. Aici ne dau cate 100 de lei (aproximativ 6 euro) pentru o zi de prasit, sapat, cules si ne mai si hranesc de trei ori pe zi.
Venim cu toata familia primavara devreme, cand se incepe lucrul si plecam toamna, dupa ce se strange roada. Traim la gazda la oamenii din sat. Le platim cate 5-6 lei pe zi (0,35 euro)", zice omul. "Aici suntem foarte cautati pentru ca lucram calitativ si nu suntem alintati", ne explica muncitorul.
Ploaia, cel mai mare dusman
Zilierii sustin ca cel mai mare dusman al lor este ploaia si ca pe vreme buna castiga mai mult. "Oricum, banii pe care ii adun timp de o vara imi ajung pentru a intretine familia un an", zice un alt zilier, Ion Raiu, care de 16 ani asa isi castiga existenta. Un alt zilier venit din sud, Anastasie Verdes, a gasit o casa parasita in sat si a scapat, astfel, de plata chiriei.
Se gandeste chiar sa se stabileasca aici, "la nord, unde oamenii sunt mai bogati, si e mai usor de trait".In unele localitati, zilierii sunt platiti in functie de "cat dau din coate". In satul Mihailovca, de exemplu, se platesc cate 10 lei pentru o suta de metri patrati prasiti.
In satul Vascauti, muncitorul primeste cate 2,5 lei pentru fiecare ar de floarea-soarelui p