Consiliul Judetean Alba, in colaborare cu Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, organizeaza sambata, 24 iunie, prima editie a "Festivalului Cetatilor Dacice" ce va avea loc in comuna Cricau, pe a carei raza se gaseste cetatea dacica Piatra Craivii.
Pornind de la ipoteza ca la Piatra Craivii ar fi ingropat capul regelui dac, conducerea CJ Alba isi propune promovarea turistica a cetatilor dacice de pe raza judetului Alba printr-o serie de intreceri cu caracter sportiv specifice perioadei, intre echipele localitatilor Cricau, Ighiu, Sasciori si Cugir.
Cu aceasta ocazie va fi dezvelit bustul regelui dac Decebal precum si o placa comemorativa, actiuni care marcheaza astfel implinirea a 1900 de ani de la moartea acestuia. Incepand cu ora 15.30 se va da startul celor 10 intreceri sportive propriu-zise grupate de organizatori sub denumirea de "Decatlonul dacic".
Cele patru echipe formate din cate 5 coechipieri si conduse de un "capitan" desemnat vor participa la probe inedite, menite sa aminteasca de indeletnicirile dacilor autentici: Sulitasul cetatii - aruncarea sulitei la distanta, Bratul de fier - skandenberg, Arcul viteazului - tir cu arcul, Voinicul din cetate - aruncarea bolovanului, Indemanare si curaj - cataratul pe catarg,
Luptatorul - concurs de tranta, Rapid si puternic - ridicare si transport greutati, Sa ne unim fortele - concurs de tras franghia, Cel mai iute de picior - stafeta, alergare cu mielul in spinare si concurs de baut vin - Marele Dac.
Atat concurentii cat si arbitrii intrecerilor vor fi imbracati in itari, ii si opinci iar 40 de pari vor lua locul tabelei de marcaj, victoria fiecarei echipe fiind marcata prin infigerea cate unui cap de roman in tarusii respectivi.
Evenimentul va continua de la ora 18.30 cu fes