Comisia Europeana intentioneaza sa faca publice toate informatiile privind acordarea si folosirea fondurilor structurale. Potrivit ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), CE va cere guvernelor nationale sa publice date detaliate despre destinatarii, proiectele si suma de bani acordata prin ajutorul structural din "cosul" Bruxelles-ului.
Fondurile structurale sunt, in principal, destinate intaririi infrastructurii, crearii de locuri de munca, dezvoltarii locale si cresterii competitivitatii companiilor mici in zonele relativ sarace ale Uniunii Europene.
Potrivit planului Comisiei, in viitorul apropiat, aplicantii pentru un astfel de ajutor financiar vor fi eligibili doar daca se declara de acord sa dovedeasca o transparenta totala.
Vor exista si exceptii insa, ele urmand sa fie gasite la beneficiarii Fondului Social European, care este directionat catre politicile pietei muncii si include, de exemplu, seminarii de pregatire si proiecte ce urmaresc asigurarea accesului la un loc de munca pentru femei.
Initiativa CE apare ca una normala, pentru ca fondurile structurale reprezinta aproximativ o treime din bugetul Uniunii si va atinge, in perioada 2007-2013, suma de 864,4 miliarde de euro.
Deja se lupta pentru transparenta fondurilor agricole
Propunerea Bruxelles-ului, initiata de comisarul antifrauda Siim Kallas, vine dupa ce Comisia a lansat deja catre capitalele europene un apel pentru dezvaluirea documentelor privind destinatarii unor fonduri si mai semnificative, cele destinate agriculturii.
Cateva state membre, precum Marea Britanie si Olanda, au facut deja publice aceste informatii, aratand ca printre destinatari se numara atat giganti agroalimentari cat si membri ai familiei regale britanice sau chiar ministrul Agriculturii olandez, Cees Veerman.
Totusi, state precum Germania sustin ca leg