Lichiditatea din piata monetara continua sa fie ridicata, in ciuda cresterii creditelor in lei, in special a celor destinate consumului populatiei, ceea ce obliga Banca Nationala sa monitorizeze cu mare atentie evolutia ei, pentru a avea loc evenimente care sa ameninte tinta de inflatie.
Joia trecuta, BNR a atras de la bancile comerciale, la licitatia lunara de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, 1,706 miliarde lei la o dobanda medie de 8,48%. Ieri, la licitatia saptamanala in care sunt atrase depozite cu scadenta la o luna, BNR a sterilizat 3,112 miliarde lei, in crestere fata de primele doua licitatii din iunie, cand bancile au ofertat 1,705 miliarde lei, respectiv 1,706 miliarde lei. Dobanda de politica monetara a fost cea devenita clasica, de 8,5%, nivel care se mentine constant de la inceputul lui februarie.
De altfel, la inceputul lunii, Banca Nationala a decis mentinerea ratei dobanzii de referinta la 8,5%, care crescuse in martie de la 7,5% la 8,47%.
In sustinerea unei lichiditati cat mai reduse care ar trebui sa determine bancile sa ridice nivelul dobanzilor la sumele atrase de la populatie BNR se lupta de una singura. Avem in vedere faptul ca din toamna anului trecut Ministerul de Finante nu a mai organizat nicio licitatie de titluri de stat, ultima fiind una cu scadenta la trei luni, la care dobanda a fost de 5,33%/an. Aceasta face sa nu existe raportari pentru perioade mai lungi de timp.
Pentru scadenta la trei ani ultima referinta este de 6,47%, pentru cea la cinci ani de 7,48%, pentru ca la scadentele mai indepartate raportarile sa se faca la licitatiile care au avut loc acum un an. Astfel, pentru scadenta la 15 ani ultima dobanda a fost de 7,3%, pentru cea la 12 ani de 7,25% iar pentru cea la 10 ani de 7,49%.
Acum, conform declaratiei facute de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, unui cotidian central e