Yonhap afirmă, citând surse diplomatice americane, că imaginile din satelit arată că rezervoarele cu combustibil au fost deja ataşate rachetei care s-ar afla în poziţie de lansare pe poligonul Musudan din nord-estul ţării. Raza de acţiune a acestui tip de rachetă este estimată la 3.500-6.000 km, în funcţie de tipul de încărcătură. "Există urmele rezervoarelor în apropiere de rachetă, ceea ce demonstrează posibilitatea ca aceasta să fi fost deja alimentată. Dar nu putem fi siguri", a declarat o altă sursă.
Emoţie la Seul şi Tokyo
Guvernul de la Tokyo a solicitat, ieri, regimului comunist de la Phenian "sistarea imediată" a pregătirilor pentru testarea rachetei cu rază lungă de acţiune, în caz contrar, ameninţând Coreea de Nord cu represalii. "Japonia şi SUA se situează pe aceeaşi poziţie în ceea ce priveşte racheta nord-coreeană, care, în cazul lansării, va prezenta o ameninţare reală la adresa securităţii regionale", a declarat secretarul general al cabinetului de la Tokyo, Sinzo Abe. Cu toate că oficialul nipon nu a detaliat caracterul eventualelor represalii împotriva Coreei de Nord, Tokyo a anunţat că în cazul lansării acestei rachete va solicita, împreună cu SUA, convocarea imediată a Consiliului de Securitate al ONU pentru a dezbate posibilele sancţiuni faţă de regimul nord-coreean. În august 1998, Phenianul a declanşat o criză internaţională majoră după lansarea unei rachete purtătoare Taepodong-1, construită să atingă ţinta la o distanţă de 2.000 km. Aceasta a căzut în Oceanul Pacific, după ce survolase teritoriul Japoniei.
Liderii comunişti ameninţă că vor "elimina" America
Coreea de Nord a ameninţat cu eliminarea "fără milă" a inamicului american în caz de război, în cadrul unui miting naţional pentru sărbătorirea a 42 de ani de muncă de partid a liderului regimului de la Phenian, Kim Jong-Il, scrie AFP.
Acea