drum distrus(Foto: Victor Botei)
Aria zonelor din judetul Alba afectate de dezastrele naturale s-a extins in urma precipitatiilor abundente, insotite pe alocuri de caderi de grindina de marimea unui ou de bibilica, inregistrate in ultimele doua zile, numarul localitatilor afectate ajungand la 13 orase si comune.
Ieri dimineata a fost convocat Comitetul judetean pentru situatii de urgenta din cadrul Prefecturii Alba pentru a analiza gravitatea situatiei din teritoriu si pentru a dispune masurile care se impun, rezultatele discutiilor fiind prezentate apoi intr-o conferinta de presa la care au participat prefectul Cosmin Covaciu, subprefectul Clement Negrut, presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion
Dumitrel si lt. col. Dorel Sofica, primul adjunct al inspectorului-sef al ISU Alba.
La Aiud, doua subsoluri au fost inundate iar mai multe strazi au fost spalate de ape pe lungimea totala de 800 de metri.
In zona localitatii Baia de Aries, drum de acces spre iazul de decantare Valea Sartasului, in lungime de 400 de metri, a fost distrus pe 3 sectoare, iar pe 8 portiuni este acoperit cu aluviuni, statia Trafo este colmatata in proportie de 75 la suta cu copaci si bolovani, iar statia de tratare chimica a fost decuplata de la energie electrica.
Se lucreaza cu utilaje pentru decolmatarea bazinelor de neutralizare si realimentarea cu energie electrica a statiei de neutralizare, iar pana la finele lunii galeria va fi degajata de aluviuni, daca apa va scadea.
Numai pentru executarea acestor lucrari ar fi necesare 10 miliarde de lei, potrivit estimarilor reprezentantilor Minvest Deva, motiv pentru care vor fi solicitate fonduri suplimentare din partea ministerului de resort.
In orasul Teius, 385 de hectare de teren au fost inundate sau afectate de caderile de grindina, iar la Stremt 267 de hectare. La Zlatna, a fost avariat un