(Foto: )
Guvernul va decide maine acordarea dreptului de exploatare exclusiva a Lacului Sovata de catre Danubius Hotels Group. Agentia Nationala a Resurselor Minerale a pregatit in acest sens un Proiect de Hotarare de Guvern, ce va fi luat in discutie maine in sedinta Executivului.
Dreptul de exploatare a zonei naturale protejate "Lacul Ursu si arboretele de pe saraturi" face obiectul unei controverse juridice intre Primaria orasului Sovata si DHG, edilii Sovatei sustinand ca au in proprietate legala zona, in timp ce DHG sustine ca zona este in patrimoniul agentiei amintite.
Astfel, la inceputul acestui an, reprezentantii Primariei anuntau ca DHG nu respecta conventia incheiata cu adminsitratia locala, si ca pentru anul 2005 nu au primit din partea DHG suma de 1 miliard de lei, dupa ce aceasta suma fusese virata intr-un cont special in anii 2003 si 2004.
Conform informatiilor vehiculate in acea perioada, Primaria Sovata reclama faptul ca Danubius nu ar mai dori sa plateasca suma pentru concesionarea statiunii administratiei locale, ci sa achite cu mult mai putin sub forma unei redevente anuale la stat. Reprezentantul DHG in Romania, Fulop Nagy Ioan, a negat insa ieri ca Primaria Sovata ar putea emite pretentii.
"Primaria nu cunoaste legea si Constitutia Romaniei. Am avut un cotract de concesiune cu Agentia Nationala a Resurselor Minerale pe care l-am semnat eu inainte de privatizare, pe vremea cand eram director al Balneoclimaterica SA. Acest contract a fost semnat in mai 2001.
Fiindca primariile sunt sarace am zis sa ajutam cu acea suma, anual, pentru ca ei sa realizeze lucrari de amenajare si intretinere a spatiilor publice, dar fiindca nu au facut nimic am decis sa nu mai platim acesti bani. Fiecare statiune balneoclimaterica are un contract de concesiune cu Agentia Nationala, care este reinnoit anual", a