Biblioteca Judeteana Octavian Goga din Cluj(Foto: )
In era televizorului si a internetului, clujenii nu mai prea citesc. Motivele sunt multe: televizorul si calculatorul tin locul cartilor, oamenii nu mai au timp liber suficient sau sunt pur si simplu indiferenti fata de lectura.
Indiferent de motiv, insa, realitatea este ingrijoratoare: doar zece la suta din populatia municipiului Cluj-Napoca este inscrisa la biblioteca, iar in mediul rural lucrurile stau la fel.
Faptul ca pe clujeni nu ii mai atrage lectura se poate vedea si din procentul scazut de persoane care isi mai fac abonament la o biblioteca. De exemplu, doar zece la suta din populatia municipiului Cluj-Napoca este inscrisa la Biblioteca Judeteana “Octavian Goga”, un procent deloc imbucurator. Chiar si in aceste conditii, numarul pare a fi totusi in crestere fata de anul trecut.
Ca peste tot, elevii si studentii sunt cititorii de baza si reprezinta cam 75% din totalul abonatilor. Chiar daca internetul si televizorul sunt tentatiile principale, tinerii mai citesc totusi si carti. Diferenta este completata de intelectuali (13%), pensionari, someri, casniin (8%).
Chiar daca achizitia de carte este foarte buna si permanent actualizata, clujenii nu se prea inghesuie sa imprumute carti de la biblioteca. “Cei care vin la biblioteca sunt mereu aceleasi persoane”, sustine Tatiana Costiuc, sef serviciu relatii cu publicul in cadrul Bibliotecii Judetene. Elevii si studentii se rezuma in general la bibliografia solicitata la scoala.
Pensionarii solicita mai ales romane de dragoste, aventura, istorie, biografii, dar sunt foarte la curent si cu aparitiile editoriale. Un titlu foarte solicitat a fost “Usa interzisa” al lui Gabriel Liiceanu, dar nu a lipsit nici arhicunoscutul “Codul lui DaVinci” al lui D