In ultima perioada, volumul tranzactiilor si cotatiile principalilor emitenti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au intrat pe un trend descendent. Investitorii au devenit tot mai „timizi”, iar piata a ajuns sa fie dominata de vanzatori.
Evolutia negativa a bursei romanesti nu este singulara, ci se aliniaza cursului pietelor de capital din regiune. Potrivit brokerilor, pietele de capital din Romania, Ungaria, Polonia sau Austria au fost afectate in bloc de iesirea unor mari fonduri de investitii.
Conexiunea bursei romanesti cu cele din regiune este privita ca un semn bun, in conditiile in care o astfel de relatie era inexistenta pana in urma cu doi ani. Practic, BVB a devenit atractiva si pentru investitorii straini, dar in acelasi timp extrem de sensibila, mai ales la stirile negative.
Cauze strict interne
Daca retragerea marilor fonduri de investitii de pe pietele de capital este un fenomen regional, care a afectat si bursa din Romania, piata autohtona de capital a avut de suferit si din cauza unor factori interni, specifici.
Printre acestia se regasesc raportarile financiare slabe ale Rompetrol Rafinare, situatia confuza privind taxa ce urmeaza a fi platita de catre Petrom, la care se adauga modificarile legislatiei care privesc piata bursiera.
Pe plan legislativ, se remarca intrarea in vigoare a modificarilor legislative privind pragul maxim de detinere de 1%, inclusiv pentru actiunea concertata, dar si propunerile de modificare a Codului Fiscal, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007 si care vor ridica gradul de impozitare pe castigurile realizate in urma tranzactiilor la bursa la 16%, indiferent de perioada de detinere a actiunilor.
De altfel, efectele acestor factori s-au facut simtite nu numai in