Ziua in care urma sa isi stranga din nou familia la piept, dupa sase luni traite periculos in desertul afgan, la granita dintre viata si moarte, era mai aproape ca oricand. A existat insa acea misiune, acea ultima iesire in cautarea teroristilor. A existat acea mina blestemata, acoperita perfid in colb de maini scaldate in sange, peste care colosul de otel in burta caruia se afla militarul roman a trecut. Atunci totul s-a risipit. Caporalul Ionel Dragusanu, luptatorul care a ajuns sublocotenent post-mortem, s-a ridicat la cer. Acasa va ajunge din nou. Dar nu asa cum il stia fetita sa. Ci intr-un sicriu, acoperit cu tricolorul tarii sale.
Militarii romani au platit din nou tribut pe pamant strain, in razboiul altora. Undeva, la 20 de kilometri de Kandahar, Afganistan, asasini nevazuti au infipt in pamantul arid si ars de soarele Orientului masinarii infernale aducatoare de moarte, scoase de mana crudului destin in calea luptatorilor romani din Batalionul 341 Infanterie “Rechinii albi”. Cand rotile unuia dintre blindatele romanesti au trecut peste dispozitivul ucigas, viata caporalului Ionel Gheorghita Dragusanu a fost curmata brutal. Alti patru camarazi de-ai sai au fost grav raniti in acelasi atac terorist. Moartea lui Dragusanu ridica la patru numarul militarilor ucisi in Afganistan.
Cei 12 “Rechini albi” se intorceau, marti, la ora 3.00 (ora Romaniei) dintr-o misiune de noapte foarte periculoasa, facuta pana aproape de granita cu Pakistanul. Pana la baza Kandahar mai erau vreo 20 de kilometri cand, in desert, primul din cele patru TAB-uri din coloana a sarit in aer in zgomotul asurzitor al unei explozii care a inrosit cerul, iar patru militari au ramas blocati in pantecele metalic al blindatului. Printre primii care au pasit pe terenul minat pentru a-i ajuta s-a numarat sergentul Laurentiu Serban, care, la cativa metri de blindatul distrus, su